Sådan laver du Pour Over-kaffe derhjemme

Det kræver en vis finesse at lave en pour over – det er en kunstform.

Hvorfor elsker vi Pour Over?

Den variable temperaturstyring skal matche præcis den kaffe, vi ønsker at smage, den aromatiske blomstring, aromaen, udseendet og følelsen af at holde en flot kedel.
Det er både romantisk og videnskabeligt – en perfekt blanding af de to ting, og når du er færdig med at brygge, har du en følelse af at have opnået noget og en meget velsmagende kop kaffe.
En anden fordel er, at du kan eksperimentere med forskellige ristetyper uden at skulle lave en hel portion kaffe, og det går relativt hurtigt – du skal bare være ret fokuseret.
Det er en fantastisk måde at imponere gæster på.
Her deler vi alt, hvad du behøver at vide for at lave din helt egen pour over derhjemme.

Hvad er Pour Over?

En pour over-kaffe er en måde at brygge manuelt ved at hælde varmt vand over en kaffebed for at skabe en blomstring og derefter afslutte med gentagne hældninger i cirkulære bevægelser for at producere en jævnt ekstraheret og tilpasselig bryg.
Tid, temperatur og teknik er alle nøglefaktorer i en pour over – dem vil vi komme nærmere ind på.

Hvorfor bruge Pour Over-metoden?

Kaffebrygningsmetoder kan groft sagt inddeles i to kategorier: nedsænkning og dryp.
Nedsænkning indebærer, at kaffen lægges i blød i vand i en bestemt periode, mens drypbrygning lader vandet filtrere gennem kaffekværnen og udtrække smag på den måde.
Pour Over og Drip er to populære metoder til drypbrygning, mens en fransk presse er den mest almindelige metode til nedsænkning.
Hver metode har sin egen unikke smagsprofil og resultater, så det er vigtigt at vælge den rigtige afhængigt af dine præferencer.
Mens andre bryggemetoder kan give mere ensartethed, er pour over-kaffe unik, fordi du kan tilpasse den nøjagtige vandtemperatur, blomstringstid, hældehastighed og teknik.
Alle disse faktorer arbejder sammen for at give dig mulighed for at smage flere smagsstoffer i din kaffe end normalt.
En pour over giver dig mulighed for at udvælge de smage, der ofte er beskrevet på en pose frisk kaffe – for eksempel abrikos, toffee, bagt æble, mørk kakao og Meyer-citron.

Sådan laver du en Pour Over

Det er nemt at lave en pour over derhjemme, men det kræver, at du er engageret hele tiden.
Hvis du bruger det rigtige udstyr og følger vejledningen nedenfor, kan du snart nippe til en lækker kop kaffe.
For at komme i gang skal du opvarme dit vand, male din kaffe, sætte din dripper, filter og kop op og have din timer klar! 1: Forbered kaffen og filteret Friskmalet kaffe af medium grovhed svarende til råsukkerkonsistens er bedst.
Det er vigtigt, for hvis kaffen er for groft malet, risikerer du at få en meget svag, underekstraheret kaffe, som kan smage surt.
Hvis kaffegrumset derimod er for fint, ender du med et filter, der kan løbe over, og kaffe, der er bitter.
Kværn 30 g kaffe.
Hvis du ikke har en vægt, svarer det til ca. 3 skefulde kaffe.
Vi anbefaler 30 g kaffe og 500 g vand, hvilket er et forhold på 1:16. 2: Varm vandet op til den rigtige temperatur Du skal sigte efter en temperatur på 91-96 °C.
Nogle kedler har bedre temperaturkontrol og giver dig mulighed for at indstille den nøjagtige temperatur, men hvis du ikke har mulighed for det, skal du bare varme vandet op til kogepunktet og derefter vente 30 sekunder, før du bruger det. Vandkvaliteten er vigtig, og hvis du har godt vand fra hanen (som vi har her i Norden), er det fint at bruge, men de bedste resultater opnås med filtreret vand (anbefales i f.eks. USA). 3. Forbered og fugt filteret Sæt et filter i din dripper, og placer det over din karaffel eller dit krus (glaskarafler fungerer særligt godt her).
Fugt derefter filteret med lige akkurat nok varmt vand til at fjerne eventuel papiragtig smag, og sørg for, at dripperen og beholderen er forvarmet.
Placer hele dit pour over-sæt på vægten, og tryk på knappen, så du starter på nul.
Tilsæt din friskmalede kaffe, og dobbelttjek, at du har den rigtige mængde, og sæt vægten på nul igen.
Nu er du klar til at gå i gang! 4. Lad kaffen “blomstre ” Den første hældning kaldes ofte “blomsten” og er uden tvivl den vigtigste.
Du skal starte din timer og begynde at hælde fra midten i en cirkulær bevægelse og arbejde dig ud mod kanten og tilbage igen.
Det tager 30 sekunder at tilsætte 60 g vand (den dobbelte mængde kaffe) og derefter vente endnu et minut på, at kaffen blomstrer.
Denne proces gør det muligt for CO2 at blive frigivet og udvide din kaffe, hvilket forbereder den til en dejlig jævn ekstraktion.

5. for

Når du har ventet et minut på din blomstring, begynder du at hælde i en jævn cirkulær bevægelse fra midten, ud til kanterne og tilbage.
Det er vigtigt, fordi du ønsker, at al kaffen skal være jævnt og kontinuerligt mættet af det vand, der hældes på – vi ønsker, at hver eneste smule vand skal nå hver eneste kaffepartikel.
Denne proces tager yderligere halvandet til to minutter.
Hæld i en langsom og jævn strøm, så du får en ensartet temperatur under ekstraktionen.
Du kan også vælge at hælde i 2 til 3 intervaller, så din arm får en pause.
Timingen er utrolig vigtig, da du gerne vil være færdig med 500 g kaffe – på omkring 3-4 minutter.
Hvis du hælder for hurtigt, kan resultatet komme til at smage svagt og lidt surt.
Men hvis det tager lidt længere tid at hælde op, risikerer det at give en bitter smag i stedet. 6. Nyd det! Når du har nået 500 g i alt i løbet af 3-4 minutter, er din Pour over klar.

Hvilket udstyr er der brug for?

  • Kaffekværn (helst en elektrisk)
  • Kedler
  • Dripper
  • Filter (der passer til din dripper)
  • Bølge