Enkle tips til bedre kaffe

Malingen af bønnerne er vigtig

Et godt tip til at få en bedre smag i kaffen er at sørge for, at kværnstørrelsen er ensartet. Med andre ord skal du sigte efter en jævn slibning. Konsistensen er også vigtig og påvirker smagen på forskellige måder.

Malet kaffe, der skal bruges til brygning, skal ligne råsukker i konsistensen – den skal ikke være så fintmalet og pulveragtig som en espressomaling, men heller ikke så grov som en French press-maling. For at få den absolut bedste smag skal du bruge en elektrisk kaffekværn. Manuelle kværne har tendens til at producere partikler af ujævn størrelse, hvilket vil føre til en ujævn ekstraktion (og muligvis bitter kaffe). Brug helst friskmalet kaffe!

Hold styr på mængden af bønner/malet kaffe, der bruges.

Kaffens styrke bestemmes næsten udelukkende af forholdet mellem malet kaffe og bryggevand. For lidt vand vil gøre kaffen “mudret” og for fed, mens for meget vand vil gøre kaffen tynd og vandig i smagen. For at finde det perfekte forhold mellem kaffe og vand skal du prøve at holde vandmængden på samme niveau og derefter justere kaffemængden. Hvis du brygger en kande, og kaffen smager tyndt eller overdrevent bittert, så prøv at tilsætte lidt mere kaffe næste gang, du brygger. Hvis det smager surt, så prøv at bruge lidt mindre.

Vi anbefaler, at du starter med 14 spiseskefulde eller 70 gram malet kaffe til en hel portion. Til en halv portion skal du bruge 8 spiseskefulde eller 40 gram. Se tabellen nedenfor for brygningsbetingelser for flere niveauer.

Vandkvalitet

Vi er vant til god kvalitet og til at kunne drikke vores vand fra hanen. I gennemsnit udgør vand 98-99% af din kop kaffe. Det betyder, at hvis du ikke er så vild med, hvordan dit postevand smager i sig selv, er der stor sandsynlighed for, at det heller ikke får din kaffe til at smage særlig godt.

Hvad er det bedste vand at bruge? Generelt vil blødt, filtreret vand give de bedste resultater. Hvis du har hårdt vand, kan en filterkande (Brita eller lignende) være et tip, da den sænker vandets hårdhed en smule.

Vi vil undgå at bruge “rent” eller destilleret vand, for uden den rette kombination af mineraler til at afbalancere smagen, har destilleret vand en tendens til at gøre kaffen skarp og mindre sød.